Hva kan vi lære av historiske børskollapser?

Bevare & Utvikle / Trym Riksen
2020-03-10
Wall Street sign, downtown Manhattan, New York City

Globale børsfall, frykten for en pandemi og kollaps i oljeprisen har skapt betydelig uro i verdens finansmarkeder. Mandag åpnet Oslo Børs ned rundt 12 prosent. Kan vi lære noe av historiske børskollapser?

I Formuesforvaltning har vi ikke medisinsk kompetanse. Vi er heller ikke epidemiologer. Derfor er vi ikke eksperter i virus og sykdommer. Men vi har kompetanse innenfor kapitalmarkeder, psykologien som driver disse markedene, kilder til avkastning og risiko, og vi forsøker å lære av historien for å unngå å gjøre samme feil flere ganger. Gjennomgangen vår av historiske, store børsfall er et forsøk på å lære av børshistorien for å se om det er interessante mønstre i tidligere kurskollapser i aksjemarkedet.

Den blå linjen i figuren viser gjennomsnittlig inflasjonsjustert prisutvikling i amerikanske aksjer i dagene før og etter store negative kursutslag, såkalte fossefall, fra engelsk «waterfall declines». Datoene for historiske fossefall er oppsummert i tabellen under grafen, og datoene er satt av Ned Davis Research.

Fossefallene er naturligvis ikke mulig å se på forhånd. Derfor kan figuren bare brukes til å lære noe av markedets atferd i kjølvannet av kurskollapser.

Fra figuren ser vi hvordan aksjemarkedet i gjennomsnitt har hentet seg inn etter større børsfall. Gjennomsnittet skygger imidlertid for det faktum at utfallsrommet er større enn det figuren gir inntrykk av; noen ganger har aksjemarkedet steget mye mer enn gjennomsnittet i den blå linjen, og andre ganger har avkastningen vært langt svakere enn gjennomsnittet i den blå linjen.

«Også dette vil gå over», heter det i det eldgamle persiske uttrykket. Uttrykket er en påminner om at folk har opplevd smerte før, uten at dommedag fulgte. Det er naturligvis for tidlig å si at uværsskyer vil erstattes av godvær. Likevel kan gjennomsnittet av historiske erfaringer si oss noe om hvordan mennesker tidligere har håndtert større børsfall.

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.