Hva kan vi lære av historiske børskollapser?

Bevare & Utvikle / Trym Riksen
2020-03-10
Wall Street sign, downtown Manhattan, New York City

Globale børsfall, frykten for en pandemi og kollaps i oljeprisen har skapt betydelig uro i verdens finansmarkeder. Mandag åpnet Oslo Børs ned rundt 12 prosent. Kan vi lære noe av historiske børskollapser?

I Formuesforvaltning har vi ikke medisinsk kompetanse. Vi er heller ikke epidemiologer. Derfor er vi ikke eksperter i virus og sykdommer. Men vi har kompetanse innenfor kapitalmarkeder, psykologien som driver disse markedene, kilder til avkastning og risiko, og vi forsøker å lære av historien for å unngå å gjøre samme feil flere ganger. Gjennomgangen vår av historiske, store børsfall er et forsøk på å lære av børshistorien for å se om det er interessante mønstre i tidligere kurskollapser i aksjemarkedet.

Den blå linjen i figuren viser gjennomsnittlig inflasjonsjustert prisutvikling i amerikanske aksjer i dagene før og etter store negative kursutslag, såkalte fossefall, fra engelsk «waterfall declines». Datoene for historiske fossefall er oppsummert i tabellen under grafen, og datoene er satt av Ned Davis Research.

Fossefallene er naturligvis ikke mulig å se på forhånd. Derfor kan figuren bare brukes til å lære noe av markedets atferd i kjølvannet av kurskollapser.

Fra figuren ser vi hvordan aksjemarkedet i gjennomsnitt har hentet seg inn etter større børsfall. Gjennomsnittet skygger imidlertid for det faktum at utfallsrommet er større enn det figuren gir inntrykk av; noen ganger har aksjemarkedet steget mye mer enn gjennomsnittet i den blå linjen, og andre ganger har avkastningen vært langt svakere enn gjennomsnittet i den blå linjen.

«Også dette vil gå over», heter det i det eldgamle persiske uttrykket. Uttrykket er en påminner om at folk har opplevd smerte før, uten at dommedag fulgte. Det er naturligvis for tidlig å si at uværsskyer vil erstattes av godvær. Likevel kan gjennomsnittet av historiske erfaringer si oss noe om hvordan mennesker tidligere har håndtert større børsfall.

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.