Hvilke land gjorde det best i 2020?

Bevare & Utvikle / Fredrik Sjetne
2021-01-12

Det danske aksjemarkedet gjorde det best i 2020.

Kalenderåret 2020 ble et godt år for globale aksjer, hvor blant annet verdensindeksen MSCI All Country (ACWI) steg 13,7 prosent målt i norske kroner. Men bak de solide tallene finner vi store regionale forskjeller. Det danske aksjemarkedet var den soleklare vinneren i fjor. 

I figuren under har vi illustrert forholdet mellom risiko (kursvariasjon) og avkastning i verdensindeksen og markedene som inngår i indeksen for året 2020.

 

De lyseblå prikkene representerer de 50 enkeltmarkedene i ACWI-indeksen (trykk på prikkene for å se hvilken prikk som representerer hvilket land), og den mørkeblå prikken representerer verdensindeksen . Risiko (kursvariasjon) er på den vannrette aksen, mens den loddrette aksen angir avkastning. Jo lengre nordvest i figuren de ulike landene befinner seg, desto bedre er forholdet mellom risiko og avkastning.

Danmark var det enkeltmarkedet som leverte høyest risikojustert avkastning i 2020, ledet an av den fornybare energisektoren. På motsatt side finner vi det britiske aksjemarkedet. Storbritannia var blant de svakeste enkeltmarkedene i fjor, med relativt stor finanssektor og teknologisektor.

Verdensindeksen leverte god risikojustert avkastning

Vi ser at verdensindeksen (mørkeblå prikk) kommer relativt godt ut sammenlignet med alle enkeltlandene. Som vi ser var avkastningen i verdensindeksen midt på treet sammenliknet med enkeltmarkedene, men til gjengjeld var risikoen langt lavere enn i de fleste enkeltmarkedene. Kun 8 av 50 land opplevde bedre risikojustert avkastning (forholdet mellom avkastning og risiko) enn verdensindeksen.

I risikospredning ligger innsikten om at fremtiden er usikker. Fordi man ikke vet sikkert hvilken aksje eller markeder som vil gjøre det best i fremtiden, kjøper man en bred kurv av investeringer i stedet for å kanalisere alle pengene i en investering. Når man kjøper bredt og tar konsekvensen av at man ikke kjenner fremtidige vinnere er man garantert å få med både vinnere og tapere når man følger prinsippet om risikospredning. For øvrig er du garantert å få med deg vinnerne gjennom spredning av risiko.

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.