Høyere renter og skattesatser gjør at flere har behov for å ta ut mer utbytte fra selskapene de eier. Det er flere lovpålagte krav som må oppfylles når aksjonær skal ta ut penger fra selskapet. Så hva må du tenke på?
Hva er utbytte?
Utbytte er overskudd som selskap kan utbetale til aksjonærene i et aksjeselskap. Aksjeloven regulerer hvor stort utbytte man kan dele ut og hvilke formaliteter som må være på plass. Styret i selskapet forslår utbetaling av utbytte, mens generalforsamlingen vedtar det. Husk at skal du ha krav på utbytte må du eie aksjene på tidspunktet generalforsamlingen beslutter utbetalingen.
Utbytteutdelingen må være forsvarlig
Ifølge aksjeloven må egenkapitalen og likviditeten i selskapet være forsvarlig etter utdeling av utbytte. Selskapet skal til enhver tid ha tilstrekkelig likviditet frem i tid, også etter at utbytte er utbetalt. Dersom egenkapitalen er lavere enn forsvarlig, utløses det en handleplikt for styret. Oppfyller ikke styret sin handleplikt kan styremedlemmer enkeltvis bli erstatningsansvarlig. Er du i tvil anbefaler vi at du forhører deg med regnskapsføreren din.
Når kan jeg ta ut utbytte?
Det finnes tre måter å ta ut utbytte på:
1. Ordinært utbytte
Utbytte som vedtas på ordinær generalforsamling der årsregnskapet avlegges.
2. Tilleggsutbytte
Dersom aksjeeierne vedtar utbytte mellom to ordinære generalforsamlinger, altså mellom to avlagte årsregnskap, kan man ta ut et tilleggsutbytte basert på sist godkjente årsregnskap. Er selskapet nystiftet og ikke har avlagt sitt første årsregnskap enda, kan man ikke ta ut tilleggsutbytte. Da må man vedta et ekstraordinært utbytte.
3. Ekstraordinært utbytte
Dersom det ikke kan vedtas utbytte på sist avlagte årsregnskap (tilleggsutbytte), og det har vært for eksempel større realisasjoner eller salg i regnskapet inneværende år, kan utbytte besluttes på en ekstraordinær generalforsamling. Dette baseres på en revidert mellombalanse (selskap som ikke er revisjonspliktig er fritatt revisjon, også på mellombalanse). Mellombalansen skal sendes inn til regnskapsregistret slik at informasjonen er tilgjengelig for offentligheten.
I Formue hjelper vi formuende privatpersoner, familier, bedrifter og organisasjoner med alle aspekter av et finansielt liv – les mer om våre tjenester her.
Kapital som kan deles ut skattefritt?
Det er alltid smart å sjekke om selskapet har innbetalt kapital som kan deles ut skattefritt før man tar utbytte som må beskattes. Dette kan være tidligere innbetalt overkurs eller aksjekapital over det pålydende beløpet. Minimumskravet for aksjekapital i et selskap er 30.000 kr.
Unngå skatt på utbytte? Les om hvordan du kan danne holdingstruktur uten beskatning.
Sørg for at utbyttet deles ut lovlig
Ved en utbytteutdeling skal det alltid foreligge styreprotokoll og generalforsamlingsprotokoll. Dersom dette mangler blir uttaket å anse som ulovlig lån til aksjonær. Unntaket er beløp under 100 000 kr med løpetid på inntil 60 dager. Dersom uttaket er større, eller ikke tilbakebetalt etter 60 dager, vil utbetalingen anses som et ulovlig lån til aksjonær dersom det ikke foreligger et gyldig utbyttevedtak.
Utbytte skal betales til aksjonæren innen seks måneder etter at det er vedtatt på generalforsamlingen. Hvis det ikke utbetales innen fristen, regnes det som gjeld til aksjonæren og må renteberegnes. Det anbefales da å lage en låneavtale.
Formue Accounting bistår alle sine kunder med lovpålagte protokoller og låneavtaler til rett tid og har et tett samarbeid med rådgiverne for å hjelpe kundene med god likviditetsstyring og eventuelt frigjøring av midler. Les mer om våre regnskapstjenester.
Ønsker du gode råd om generasjonsskifte – last ned vår guide her: