
Fra midten av mars blir skattemeldingen tilgjengelig. Unngå tilleggsskatt, unødvendige feil eller at du går glipp av et fradrag – vi guider deg gjennom hvordan du skal fylle ut og levere skattemeldingen din.
Foto: Advokat Mari Kolstad Larsen, fotograf Jan Morten Bjørnsen.
Skattemeldingene legges fortløpende ut i MinSkatt fra midten av mars, og du vil få varsel fra Skatteetaten på sms eller e-post når den er klar.
Frist for å levere skattemelding for lønnstakere og pensjonister er den 30. april, og for næringsdrivende den 31. mai. Du anses som næringsdrivende om du driver et enkeltpersonforetak, eller er deltaker i et ANS, IS, KS eller DA. Hvis det blir vanskelig å rekke fristen kan du søke om utsettelse på Skatteetatens hjemmeside. Dersom du ikke leverer skattemeldingen innen fristen, så vil den for lønnstakere og pensjonister anses levert med de forhåndsutfylte opplysningene. Her går vi igjennom hva du bør gjøre:
1. Dobbeltsjekk at alt er riktig, og endre det som trengs
Det meste er forhåndsutfylt når du mottar skattemeldingen, men det er likevel viktig å dobbeltsjekke tallene og legge til det som eventuelt mangler av både inntekter og fradrag. Du er nemlig selv ansvarlig for at tallene i skattemeldingen er korrekte, så sjekk at disse stemmer med tallene i årsoppgaver fra arbeidsgiver, banker og andre. Har du mottatt korrigerte oppgaver er det ekstra viktig å sjekke at riktige tall er tatt med, for tallene kan være korrigert etter at Skatteetaten utarbeidet skattemeldingen.
Retter du ikke feil, eller du gir mangelfulle opplysninger i skattemeldingen, kan du risikere tilleggsskatt på 20 % av den skattemessige fordelen dette kunne gitt. Ved grove tilfeller kan Skatteetaten ilegge skjerpet tilleggsskatt på ytterligere 20 % eller 40 %.
2. Gi tilstrekkelig med opplysninger
Er du usikker på om en kostnad er fradragsberettiget eller en inntekt er skattepliktig, er vår anbefaling at du tar med fradraget, mens du ikke tar med inntekten. Gis det fullstendige og korrekte opplysninger om de faktiske forhold, og en begrunnelse for hvordan du er kommet frem til din påstand, kan det fortsatt være at Skatteetaten er uenig med deg, men du vil ikke få tilleggsskatt.
Dersom det er behov for å gi flere opplysninger enn det som etterspørres i skattemeldingen, kan dette gjøres i vedlegg til skattemeldingen. Vedlegget kan lastes opp i posten du har tilleggsopplysning til. Er ikke vedlegget knyttet til en spesifikk post, kan den lastes opp via en lenke nederst i skattemeldingen.
Skattemeldingen din kan du endre så mange ganger du vil, også etter at fristen har gått ut. Du kan gjøre endringer tre år tilbake i tid.
Les mer om Formue Advokater her.
3. Hvor skjer det oftest feil?
Vi erfarer at det er her det oftest oppstår feil:
Utbytte/utdelinger
Norske selskaper skal rapportere utbytter til Skatteetaten, slik at beløpet blir forhåndsutfylt i skattemeldingen. Fristen for å sende inn disse opplysningene var 31. januar 2024. Dersom oppgaven ble levert for sent, kan det forhåndsutfylte beløpet være feil og må derfor korrigeres.
Formuesverdien på aksjer vil mangle i skattemeldingen dersom det har vært en kapitalendring i selskapet. Denne verdien må du da selv fylle inn.
Utbytter fra utenlandske selskaper rapporteres vanligvis ikke automatisk, så du må selv legge dem til i skattemeldingen. Husk at du kan trekke fra et skjermingsfradrag. Hvis det er trukket skatt i utbetalingslandet, kan du kreve kreditfradrag for dette.
Nytt fra 2024 var at andel av inntekt og formue, samt utdelinger fra deltakerlignede selskap, for første gang kom inn i skattemeldingen automatisk etter hvert som selskapene leverte sin selskapsoppgave. Vi anbefaler likevel at du dobbeltsjekker at tallene faktisk er tatt med i skattemeldingen.
Lån og rentefradrag
Fradraget for gjeld og gjeldsrenter vil bli likt fordelt mellom de som har lån sammen (tidligere har skattefradraget tilfalt den som har hovedansvar for lånet). For ektefeller og samboere som sammen er ansvarlige for et lån, vil f.eks. lånet i skattemeldingen komme opp med 50 % hos hver av dem.
Er den forhåndsutfylte fordelingen feil, må du endre dette selv. Er du eksempelvis medeier av lånet på boliglån for et barn, og det er barnet som betjener hele lånet, skal du ikke ha noe fradrag for dette lånet. Du må dermed redusere andelen av lånet og rentene til kr 0, mens barnet øker sin andel til 100 %.
Opplysninger om lån til eller fra andre enn norske banker er ikke forhåndsutfylt, og må derfor føres opp, enten som «Andre krav/fordringer» eller «Lån til selskap» (renteinntekter/fordring), eventuelt «Annen gjeld» (renteutgifter/gjeld). Eksempelvis er renter på gjeld i utenlandske banker fradragsberettiget.
Husk at låneopptak etter 6. oktober 2015 til personlig aksjonær (eierandel minst 5 %) eller dens nærstående, etter hovedregelen skattemessig også skal behandles som utbytte.
Inntekt og formue i utlandet
All formue og inntekt i utlandet skal i utgangspunktet tas med i norsk skattemelding. Dette gjelder selv om en skatteavtale unntar formuen eller inntekten fra beskatning i Norge. Vær oppmerksom på at en del utenlandske fond, selv om de er handlet i Norge, ikke alltid er tatt med i skattemeldingen.
Har du i løpet av året kjøpt deg en eiendom i utlandet må du selv oppgi en norsk formuesverdi på denne. For senere år blir en slik formuesverdi automatisk videreført. En bolig- eller fritidseiendom i utlandet skal verdsettes etter norske regler. Utgangspunktet er at det skal være samme forhold mellom virkelig verdi og formuesverdi, som det ville ha vært om eiendommen var en fritidsbolig som lå i eiers hjemkommune.
Foreldrefradrag
Har du utgifter til pass av barn som ved utgangen av inntekståret er 11 år eller yngre og/eller barn som er 12 år, med særskilt behov for omsorg/pleie, kan du få fradrag for dette. Fradraget er begrenset til 25 000 kroner for ett barn og 15 000 kroner i tillegg for hvert barn utover det første.
Kun enkelte av de utgifter som gir grunnlag for foreldrefradrag er med i den forhåndsutfylte skattemeldingen. Aktiviteter som er et fullverdig alternativ til skolefritidsordningen til barneskolen, som for eksempel fritidstilbud i regi av fotballklubben, korps, teater osv. vil også være fradragsberettiget og er normalt en kostand du må legge til selv.
Fradrag for reiseutgifter
Fradrag for reiseutgifter mellom hjem og fast arbeidssted må du selv sørge for å fylle ut i skattemeldingen. Fradraget er kr 1,76 pr kilometer, og er uavhengig av hvordan du kommer deg til og fra arbeidsplassen. Ved fulltidsarbeid regnes 230 arbeidsdager i året.
Dagene man faktisk ikke har vært på arbeidsstedet, må trekkes fra. Fravær på grunn av sykdom, avspaseringer, permisjoner og yrkesreiser skal ikke trekkes fra hvis det utgjør mindre enn 15 arbeidsdager i året. Summen av dette reisefradraget (pluss utgifter til bom/ferge i noen tilfeller) reduseres med en egenandel på 14 950 kroner.
Leieinntekter
Leieinntekter kan være skattepliktig og er ikke forhåndsutfylt i skattemeldingen og du må derfor selv legge inn inntekten. Husk at du må ta med fradrag, slik at det kun er overskudd ved utleie som blir skattepliktig. For utleie av fritidsbolig du også bruker selv kan du ikke kreve fradrag for faktiske kostnader, men så er det også kun 85 % av inntekt over kr 10 000 som er skattepliktig.
Hvem er Formue for?
Formue er et ledende, uavhengig rådgivningsfirma i Norden som bistår formuende privatpersoner, familier og stiftelser med helhetlig rådgivning rundt det å ha en formue. Vi skiller oss fra kapitalforvaltere ved å skape verdier for kundene utover avkastningen på kapitalen vi forvalter, gjennom rådgivning rundt investeringer, pensjon, skatt, jus, arv og generasjonsskifte samt kunst. Vil du vite mer om fordelene Formue kan tilby?
4. Hva skjer når jeg har levert skattemeldingen?
Etter at skattemeldingen er levert, vil du motta et skatteoppgjør. Det sendes ut løpende etter hvert som skattemeldingene blir levert, men senest 30. november.
Selv om skatteoppgjøret er i samsvar med de opplysningene du la inn i skattemeldingen, så kan Skatteetaten endre fastsettingen av skatten i fem år etter inntektsåret. Er det grunnlag for skjerpet tilleggsskatt eller straff for skatteunndragelse, er fristen ti år.