Korona utløser flom av penger fra politikerne

Bevare & Utvikle / Trym Riksen
2020-04-08
Business concept with calculator, glasses, money and documents

Sentralbankene verden over har satt i gang omfattende stimulerende pengepolitikk, men det ble tidlig klart at pengepolitikken alene ikke ville være nok for å håndtere de økonomiske ringvirkningene av virusutbruddet. Det er også behov for finanspolitiske tiltak. Nå kommer de, i en størrelse verden knapt har sett maken til.

Stolpene i figuren under viser størrelsen på finanspolitiske krisepakker i prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). De blå stolpene viser iverksatte og planlagte finanspolitiske tiltak i forbindelse med koronavirusutbruddet i prosent av landenes BNP i 2019. De grå stolpene viser faktiske finanspolitiske reaksjoner på finanskrisen i prosent av landenes BNP i 2009. For finanskrisen har vi fasit på faktiske tiltak, mens reaksjonen på virusutbruddet er meddelte prognoser.

 

Tyskland, som i mange år har vært symbolet på en stram og fornuftig finanspolitikk, har virkelig tråkket på gassen i finanspolitikken. De planlagte tiltakene fra tyske myndigheter utgjør i dag 22 prosent av landets BNP. Til sammenlikning var de finanspolitiske tiltakene etter finanskrisen på litt over tre prosent av landets BNP i 2009. Storbritannia, Frankrike og USA har også planlagt omfattende tiltak som overgår reaksjonene etter finanskrisen.

Kina, som ledet an med å få opp veksten i verdensøkonomien i 2009, skiller seg ut i den andre enden. Landet har ennå til gode å slå på den finanspolitiske stortromma sammenliknet med finanskrisen. Den gang utgjorde tiltakene over 11 prosent av landets BNP, mens de planlagte tiltakene hittil er på i underkant av tre prosent.

I kjølvannet av koronakrisen har all verdens sentralbanker trykket på gassen med pengepolitiske lettelser. Nå kommer politikerne etter med finanspolitiske støttepakker uten historiske paralleller.

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.