Møt vår nye sjefstrateg Christian Lie

Skrevet av Formue

Foto: Martine Kolstad

Formues nye sjefstrateg er på plass. Her får du vite mer om Christian Lie, hva jobben hans går ut på og hvilket råd han ville gitt seg selv for 20 år siden.

Hvem er Christian Lie?

– En enkel kar på 50 år fra Hamar med en litt over gjennomsnittlig interesse for makroøkonomi, finansmarkeder og psykologi. Jeg bor et stenkast unna stupetårnet ved Mjøsas bredd med min kone og tre barn. De to yngste er ivrige ishockeyspillere og på vinteren finner man oss gjerne i en ishall. Ivrig padel-spiller, liker å gå lange turer med min bedre halvdel, interessert i musikk(historie), forkjærlighet for urimelige stereoanlegg og lange fjellturer.

Hvilken erfaring tar du med deg til Formue?

– Ettersom jeg snart har tjue års erfaring fra investeringsområdet og har jobbet både på produktsiden, som rådgiver og som strateg/analytiker, har man etterhvert fått med seg variert kunnskap i ryggsekken. Likevel må jeg samtidig erkjenne at investeringer og finansmarkeder sjelden har fasitsvar før sett i retrospektiv, og dette gjør at lysten er like stor som noensinne til å lære og forhåpentligvis forstå enda litt mer.

Hva går jobben din ut på?

– Som sjefstrateg er det min jobb å bli en ressursperson i investeringsavdelingen, ut mot rådgiverne og ikke minst mot kundene. Dette betyr at jeg vil ha analyseoppgaver og samarbeide med de flinke kollegaene som har ansvaret for aktivaklassene vi investerer i. Jeg vil også forsøke å kommunisere fornuftige budskaper skriftlig og muntlig i ulike kanaler til formuesforvalterne og ikke minst dem som har betrodd sin formue til oss. Jeg kommer til å skrive regelmessige markedskommentarer til våre nettsider, bli å høre i en ny podcast fra Formue, uttrykke synspunkter i landets finansaviser og sist men ikke minst håper jeg å treffe både kolleger og kunder i forbindelse med kundeseminarer.

Hvordan vil kundene og vi i Formue merke at vi har fått deg på laget?

– Forhåpentligvis at det kommer enda mer informasjon rundt økonomien og finansmarkedene som oppleves som relevant, forståelig og interessant. I tillegg er jeg opptatt av å forsøke å forstå meg på hvordan vi som mennesker tenker og tar beslutninger knyttet til investeringer. Kommer nok til å skrive og snakke om slike temaer også. Min ambisjon er uansett at de budskapene jeg formidler skal være forståelige og skal gjøre mitt beste for å snakke vanlig norsk, og ikke «finansk»

Hvilke nyhetsmedier følger du med på daglig?

– Jeg er jo litt av en fagnerd og prioriterer i hovedsak utenlandske finansaviser. Favoritten er Financial Times, og som en funfact kan det nevnes at det for noen år siden dukket opp en e-post fra FT der det sto at jeg var blant de ti prosent ivrigste leserne av deres artikler i verden. Ellers leser jeg mange artikler fra Bloomberg og Economist, i tillegg til masse rapporter fra ulike analyseselskaper. Mye av dette får jeg oversiktlig servert via Twitter, der jeg også selv er en ganske aktiv deltager.

Favorittpodcast?

– Podcaster er en annen god kilde til å holde seg oppdatert og lære nye ting. Drister meg til å dra frem to favoritter. Den ene heter Odd Lots fra Bloomberg og har som regel ganske lange episoder, men journalistene intervjuer hver uke veldig kunnskapsrike og spennende gjester som snakker om ulike tema innen økonomi og finans. Den jeg kanskje liker aller best heter MacroVoices, der en hedgefond-forvalter først snakker om markedsutviklingen generelt, og deretter diskuterer ulike tema med nye gjester hver episode. Ofte litt teknisk og krevende, men alltid lærerikt.

Favorittbok/bøker?

– Psychology of Money av Morgan House var en innertier og anbefales til alle som investerer i finansmarkedene. Utrolig mange morsomme og betimelige poenger, der man flere ganger kjenner seg igjen i ulike mer eller mindre smarte tilbøyeligheter vi mennesker har.

Hvilket råd ville du gitt deg selv for 20 år siden?

– Bruk alle pengene du har, selg huset, lån litt til og kjøp aksjer i Monster Beverage Corporation. Aksjen har de siste 20 årene gitt 120.000 prosent avkastning.

Du har vært i gang i noen få uker nå. Hva er førsteinntrykket?

– Jeg har fått et positivt inntrykk og gleder meg til fortsettelsen. Ikke bare imponerer det faglige nivået hos mine kolleger i investeringsavdelingen, men jeg synes også det er et godt tegn at alle ansatte jeg møter snakker om sin egen jobb og arbeidsplass med engasjement og optimisme.

Til slutt: Hvilke tre faktorer vil prege høsten 2021?

  • Uro i aksje- og/eller rentemarkedene. Førstnevnte priser inn høy vekst, sistnevnte priser inn lav vekst. Begge kan ikke ha rett samtidig. Får aksjer rett skal obligasjonsverdiene ned (og markedsrentene opp), får rentemarkedet rett ser aksjekursene høye ut. Største kursfall fra en topp til en bunn for globale aksjer siden oktober 2020 er kun 3,4 prosent. Normalt sett skal aksjemarkedene oppleve litt større svingninger enn det gjennom et år.
  • Ytterligere fokus på ESG generelt og E´en spesielt. Sommerens naturkatastrofer og rekordtemperaturer er en påminnelse til politikere, næringsliv og investorer om å vise snarlig handlekraft.
  • Flere rentehevinger enn rentekutt. Selv om pandemien ikke er over, henter stadig flere økonomier seg inn igjen, og sentralbankene kan ønske å reversere noen av de ekstraordinære rentekuttene fra våren 2020, inkludert her i Norge. Flere vekstmarkedsøkonomier har allerede hevet renten for å forsvare sine valutaer eller for å bekjempe stigende inflasjon.

Vil du motta Christian sin ukeskommentar, kan du registrere deg her. 

Del artikkel

Kontakt oss