Handlingsrom til å kunne gjøre det du brenner for.
Har du planlagt for fremtidige investeringer i egen bedrift eller annen oppstartsvirksomhet?
Har du tilrettelagt livet slik at du bruker tiden på det som er viktigst?
Har du en tydelig plan for hvordan du ønsker å realisere ditt samfunnsengasjement?
Har du planlagt for fremtidige investeringer i egen bedrift eller annen oppstartsvirksomhet?
En vanlig feil investorer gjør er å planlegge for dårlig. Om man driver en bedrift eller har gått inn i et oppstartsselskap kan det komme behov for å skyte inn mer kapital.
Dersom man ikke har planlagt for oppstartsvirksomhet kan det kreve at man må selge seg ut av andre investeringer på et uheldig tidspunkt. Er det behov for større uttak fra investeringsporteføljen de nærmeste årene bør ikke alle pengene plasseres i f.eks. aksjer, som har mer svingninger og høyere risiko for tap. Finansiell planlegging er en kontinuerlig aktivitet, og jo bedre man greier å planlegge jo bedre kan du tilpasse porteføljen din for å dekke dine fremtidige behov og oppnå dine mål.
Gründere og enkelte (modige) investorer investerer direkte i oppstarts- og vekstselskaper. Dette krever stor kompetanse og spesialkunnskap. Det er også mange som ikke har tatt innover seg kapitalbehovet som kommer i fremtiden for å følge opp investeringene og ikke bli vannet ut.
Kun et fåtall av selskapene vil lykkes, så du bør spre deg over mange selskaper. Dette er krevende med direkte investeringer. De aller fleste foretrekker å investere indirekte, gjennom venture capital- eller private equity-fond som spesialiserer seg på vekstselskaper.
Under er et forenklet eksempel på hva de beste forvalterne gjør for å lykkes med slike investeringer som godt illustrerer viktigheten av spredning og en plan for oppfølging av investeringene.
De sprer initielt 50 % av kapitalen i fondet på ca. 25 selskaper og reserverer 50 % kapital for selektivt å følge opp i selskaper. Løpende endringer i reservert kapital basert på utvikling i henhold til definerte milepæler.
Har du tilrettelagt livet slik at du bruker tiden på det som er viktigst?
Penger kan ikke kjøpe lykke sier vi. Men mer penger gir deg flere alternativer og flere muligheter. Å ta vare på disse på rett måte kan absolutt gi deg en bedre hverdag. Så kanskje det er bedre å si:
Om mer penger ikke gjør deg mer lykkelig så er det fordi du ennå ikke har planlagt hvordan du best kan utnytte dem.
Vitenskapelige rapporter viser at de aktivitetene vi bruker tid på ikke forbedres av at vi får mer penger. Snarere tvertom. Faktum er at personer som har mer penger oppgir at de bruker en større del av sin tid på aktiviteter som bidrar til stress og uro enn på aktiviteter som oppleves som positive.
En gruppe forskere, deriblant nobelprisvinner Daniel Kahneman, har skapt en indeks som heter U-indeks. U står for andelen av en persons tid som brukes på aktiviteter som oppleves som ubehagelige (U=Unpleasant). Vanlige aktiviteter som oppleves som ubehagelige er f.eks å pende, handle, husarbeid og jobb. Dette er selvsagt subjektivt, men enkelt sagt kan man si at hverdagen ofte spiser opp de viktige tingene.
En veldig undervurdert aktivitet som ikke tar så lang tid å gjøre er å se på hvordan du kan bruke penger til å forbedre ditt personlige U-indeks. Et enkelt grunnprinsipp for de som ønsker å bruke tiden sin bedre er å gå fra økonomiske beslutninger til tidsbeslutninger. Gjør man det tenker man seg kanskje om en gang til før man kjører en time for å handle en vare som er litt billigere. Å kjøpe seg tid er ikke det enkleste. Et sted å starte er å lage en liste over alt man bruker tiden sin på i dag og vurdere hvilke områder man misliker og tenke på hvordan du kan minimere dem. Under er en forenklet illustrasjon fra rapporten «The currency of life»:
Hvilke aktiviteter tar opp mest av din tid? Hvilke aktiviteter oppleves som ubehagelige og hvilke oppleves som positive og givende? Hvordan kunne du utnyttet penger for å få mer ut av din tid? Mange av våre kunder velger for eksempel å sette bort administrasjon og andre aktiviteter til andre, for å få bedre tid til det de opplever som viktig og givende.
I dag og i fremtiden. Mange har tilpasset sin livsstil i en periode man har hatt mindre penger. Det fungerer utmerket for de fleste, men for de som opplever at de ikke har det bedre i dag kan det være verdt å tenke: skulle vi gjort noe annerledes om vi visste at vi hadde råd til det?
Tenk oftere på økonomiske beslutninger som tidsbeslutninger. Det er ikke lett, men sannsynligheten for at du bruker tiden din bedre øker, om du ser på tid som en valuta.
Mange ser for seg at de skal gi penger til personer som står en nær eller veldedighet når man dør. For den som har en veldig trygg økonomi i dag, så er det verdt å vurdere å gjøre dette tidligere. Så får man selv og andre glede av det allerede i dag.
Fokuser verdiskapingen din på de områdene der du har mest påvirkning, kunnskap og interesse. Det gir best effekt av din tid.
Har du en tydelig plan for hvordan du ønsker å realisere ditt samfunnsengasjement?
Mange av våre kunder ønsker å gi noe tilbake til samfunnet. Det handler ikke kun om penger, men også å kunne bidra med tid, kunnskap og nettverk.
Det er mange områder man kan engasjere seg i, f.eks. miljøet, fattigdom, idrett, utdannelse og kultur, for å nevne noen få. Noen ønsker å støtte lokalmiljøet mens andre vil jobbe med internasjonale saker. Det er mange måter du kan bidra på. Det viktigste er at du føler du bidrar positivt for en sak du brenner for.
Salget av bedriften ville gi Petter og familien økonomisk trygghet og muligheter til å realisere ting de til nå bare hadde drømt om.
Les merIda Ekblad er den norske kunstbransjens «claim to fame». I hovedsak jobber hun med billedkunst og massive skulpturer, hvor hun transformerer et vidt spekter av motiver til valgt medium.
Les merUSA er i sin største politiske krise siden borgerkrigen i 1860-årene, sin største økonomiske krise siden 1930-årene og sin største dødelighetskrise siden andre verdenskrig. Her er Joe Bidens ti viktigste oppgaver.
Les merStine Trygg-Hauger tar over som sjef for XXL. I fjor høst intervjuet vi den tidligere Clas Ohlson-sjefen om hvordan hun håndterte lederskapet under koronakrisen. Les om Trygg-Haugers verste dag på jobben her.
Les merYves Scherer er aktuell med utstillingen «Little Mermaid» i Formuesforvaltnings lokaler i Oslo
Les merJorunn Hancke Øgstad viser utstillingen Nye malerier i vårt hovedkontor i Henrik Ibsensgate i Oslo.
Les merVed det prestisjetunge svenske forskningsuniversitetet Karolinska Institutet (KI) har donasjoner muliggjort at flere prosjekter i kampen mot viruset har kommet raskt i gang. I en tid der verden står midt i en global pandemi velger stadig flere å ta rollen som filantrop.
Les merEdvard Munch var en pioner innen grafisk kunst. Han er til dags dato en av verdens mest produktive og talentfulle grafikere.
Les merIngen har hittil greid å fullverdig kopiere det håndverket som Antonio Stradivari og Giuseppe Guarneri «del Gesù» utøvde i Italia for over 300 år siden. De beste fiolinene fra de to mesterne øker i verdi og har oppnådd priser på over 15 millioner dollar.
Les merUansett hvor i livet du befinner deg, vil du finne riktig støtte for dine behov hos oss.
Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?
Les merNoen ganger kan det føles som man ikke investerer smart nok. Vi hjelper deg å evaluere din posisjon og gir deg tips tilpasset dine behov.
Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.
Fyll ut kontaktskjemaet, så kontakter vi deg