Trumpeklapp i markedet

Skrevet av Formue

Denne artikkelen ble først publisert i Dagens Næringsliv onsdag 21. desember 2016.

Valget av Trump som amerikansk president har utløst tidenes oppgang i aksjemarkedet. Det var ikke mange som spådde det.

Året vi har bak oss, har vært et godt år i aksjemarkedet. Men for mediene, sjeføkonomer, økonomiprofessorer og etablerte maktpolitikere har det vært et annus horribilis.

Først kom brexit, folkeavstemningen om britisk exit fra EU. Nesten ingen spådde et slikt utfall, men mange advarte mot økonomisk nedtur i Storbritannia hvis britene ikke stemte slik ekspertene ville. Så kom den amerikanske valgkampen. Donald Trump vant kampen om velgerne mot både eget parti og Hillary Clinton; t nytt sjokkresultat for de etablerte ekspertene.

Et halvt år etter brexit har det ennå ikke blitt nedgangstider i Storbritannia. De som solgte seg ut av britiske aksjer dagen etter valget, har gått glipp av en oppgang på 17 prosent i aksjeindeksen FTSE 100.

Advarslene mot Trump var klare i forkant av valget den 8. november. 370 professorer i økonomi, inkludert åtte tidligere nobelprisvinnere, undertegnet uken før valget et opprop for å diskreditere ham. Paul Krugman, som vant nobelprisen i økonomi i 2008, var kjapt ute etter det overraskende valgresultatet med dystre spådommer.

«Jeg tror folk vil ha et svar. Hvis spørsmålet er om markedene vil hente seg inn igjen, er mitt første svar at det vil aldri skje […] Vi står med stor sannsynlighet overfor en global resesjon uten ende», slo den etablerte økonomen fast i en kommentarartikkel i New York Times den 9. november.

La oss se på håndfaste fakta i de første dagene etter den 8. november. Økonomiske nøkkeltall fra USA har overrasket positivt, ifølge en indeks for makroøkonomiske overraskelser fra Bloomberg. Omslaget i disse nøkkeltallene er det største på flere år. Blant annet har forbrukertilliten gjort et byks.

Avkastning i amerikanske aksjer fem uker etter et presidentvalg.

Slike tall er imidlertid trege, i den forstand at vi ikke kan måle Trump-effekten med sikkerhet. Derfor er det relevant å se på utviklingen i aksjemarkedet, som snapper opp relevant informasjon på et blunk.

Fra 8. november til i dag har amerikanske aksjer steget nesten ti prosent. Trump har dermed satt en rekord; amerikanske aksjer har aldri steget mer i den første femukersperioden etter presidentvalg enn etter at Trump ble valgt. Dette står åpenbart ikke i stil med spådommene fra de fleste ekspertene.

Hva skjedde?

2016 har vært et sjeldent godt år for å forstå hvordan vi mennesker bygger virkelighetsoppfatninger som ikke tåler møtet med virkeligheten. Både brexit og Trump var utfall som gikk på tvers av det etablertes interesser og den politikken som har rådet i de siste tiårene. Det etablertes eksperter baserte rådene og spådommene på sitt eget politiske syn og på ønsketenkning. Det er egentlig ikke så overraskende.

«Jeg har alltid vært overbevist om at det er mulig å forutsi en økonoms faglige syn basert på hans politiske orientering, og jeg har aldri vært i stand til å overbevise meg om at hans politiske orientering var en konsekvens av hans faglige syn», sa Rose Friedman (1910-2009), kona til den mer kjente Milton Friedman, som fikk nobelprisen i økonomi i 1976 og kanskje mer enn noen annen økonom forbindes med dagens etablerte maktpolitikk.

Mange investorer har hoppet ut av aksjemarkedet i 2016 etter råd fra eksperter som spådde dommedag i kjølvannet av brexit og Trumps seier. Å blande inn egne preferanser i investeringsrådgivningen er farlig og uproft.

Ingen vet hva 2017 vil bringe, men 2016 har allerede vært et annus horribilis for etablerte eksperter og dem som hørte på dem.

Ønsker du mer innsikt? Vi anbefaler denne artikkelen.

Del artikkel