Bevare og videreutvikle det som er skapt, for fremtiden og de som kommer etter deg.
Har du planlagt hvordan verdiene skal videreføres til neste generasjon?
Har du en investeringsstrategi for din finansielle portefølje basert på din risikoprofil og tidshorisont?
Har du god spredning på investeringene dine? Fond fremfor enkeltselskaper? Globalt og nordisk? Aksjer, renter, eiendom og selskaper utenfor børs?
Vet du hvilken påvirkning investeringene dine har på viktige områder som miljø, menneskerettigheter og korrupsjon?
Har du en samlet oversikt (rapport) over alle dine investeringer?
Vet du hva alle investeringene dine koster?
Har du planlagt hvordan verdiene skal videreføres til neste generasjon?
Studier konkluderer med at 2/3 av familiene mislykkes med generasjonsskiftet. Vår erfaring tilsier at oddsene er langt bedre for de som evner å planlegge for fremtiden.
Mange forbinder ordet generasjonsskifte med selve overføringen av aksjer, eiendom eller andre eiendeler fra foreldre til barn. Ikke sjelden er skatt også et sentralt tema. Og disse tingene er viktige. De er imidlertid kun en liten del av det store bildet, og for mange kanskje de enkleste bitene å legge. De emosjonelle sidene er ofte vel så krevende, og ord som «rettferdig» og «likebehandling» kan oppleves ulikt av ulike personer.
Ulike familiemedlemmers interesser og behov kan også skape utfordringer. Ikke minst der det finnes en familiebedrift som skal føres videre. En viktig del av generasjonsskiftet er å gjøre neste generasjon i stand til å innta de rollene de skal ha i dag og i fremtiden. Her er det avgjørende å stille de riktige spørsmålene og å bruke tid på å finne de rette svarene.
Noen ser på «generasjonsskiftet» som en trussel. Jeg har da ikke tenkt å gi meg nå? Det er jo ingen til å ta over? Hva skal jeg da fylle dagene med? Hva skal jeg leve av? Og diskusjonen utsettes. Vår klare anbefaling er likevel å starte en slik prosess tidlig. Da har man tid til å finne gode løsninger, som tar hensyn til alle involverte. Det er normalt også langt flere handlingsalternativer. Og det er mulig å gradvis involvere neste generasjon, enten familien driver en bedrift eller primært finansiell forvaltning.
Familier som lykkes med generasjonsoverføringen, setter seg mål for hva de ønsker å oppnå. Noen er tydelige på at det viktigste er rettferdighet og likebehandling av barna. Andre fokuserer på å videreføre familiebedriften, mens noen vil utgjøre en forskjell i samfunnet. Disse målene blir styrende for hvordan generasjonsskiftet bør gjennomføres.
Det er viktig at familien bruker tid på å etablere en god struktur rundt formuen. Det krever at man finner frem til rett selskapsform, riktig eiersammensetning, et velfungerende styre, en god aksjonæravtale m.m. Noe av nøkkelen er å finne måter å utveksle informasjon, tanker og ideer på. For noen kan et familieråd eller eiermøte være en fin møteplass.
Og viktigst; Lag en målrettet plan for hvordan neste generasjon skal få den nødvendige kompetanse og erfaring for å kunne ta en ønsket rolle. Store verdier kan gå tapt hvis neste generasjon hverken er godt nok informert eller er tilstrekkelig forberedt på sine nye roller.
Har du en investeringsstrategi for din finansielle portefølje basert på din risikoprofil og tidshorisont?
Investeringsstrategien er en viktig beslutning. Den beskriver din planlagte fordeling mellom ulike investeringstyper, såkalte aktivklasser. Den vil i stor grad bestemme potensialet for avkastning og skal sikre at du når dine mål, både på kort og lang sikt. Det er den du skal holde deg til i tykt og tynt, i gode og onde dager. Derfor er det viktig at den er gjennomtenkt og reflekterer behov og mål for deg og din familie.
Har du en trygghet for at du har nok til å opprettholde den levestandarden du ønsker? Skal du bevare og utvikle formuen til neste generasjon, eller ønsker du jevnlige uttak for forbruk? Kanskje ønsker du å skape noe nytt? Planlegges det store investeringer i nær fremtid som kommer til å kreve likviditet? Hvilken risiko vil du ta? Hvilke andre investeringer har du ved siden av investeringsporteføljen?
Det er mange spørsmål som må avklares, men her er det viktig at det gjøres en grundig jobb. Planen skal være kompasset fremover.
Disse behovene og målene må så omsettes i en investeringsstrategi. De målene du har for formuen påvirker hvordan du bør investere og hvordan du bør vektlegge ulike aktivaklasser.
Er et av målene dine noe som medfører et større uttak fra porteføljen de nærmeste årene, bør ikke alle pengene plasseres i aksjer hvor det er større risiko for tap eller i det unoterte markedet hvor det er mer krevende å selge seg ut. Aktivaklassene deles opp etter verdipapirenes risiko og likviditet.
Obligasjons- og pengemarkedsfond har lav risiko, aksjefond har litt høyere risiko, mens alternative investeringer, som for eksempel private equity-fond som investerer i selskaper som ikke er børsnotert, har høy risiko. Risiko og avkastning går hånd i hånd. Desto høyere risiko man tar, jo mer øker potensialet for en høy gevinst.
Vi hjelper våre kunder med å lage en strategi der vi fordeler midlene mellom tre funksjoner:
Har du god spredning på investeringene dine? Fond fremfor enkeltselskaper? Globalt og nordisk? Aksjer, renter, eiendom og selskaper utenfor børs?
Putt ikke alle eggene i én kurv. Å spre risikoen på intelligent vis er kilden til mer robuste porteføljer.
God risikospredning gjør deg i stand til å oppnå høyere avkastning med samme risiko som i en portefølje med mindre spredning av risikoen. Eventuelt kan risikospredningen gi deg samme avkastning – men med lavere risiko – enn om porteføljen ikke spredte risikoen optimalt.
Vet du hvilken påvirkning investeringene dine har på viktige områder som miljø, menneskerettigheter og korrupsjon?
En knusende FN-rapport fastslo at planeten beveger seg mot 1,5 grader global oppvarming så snart som i 2030 med mindre vi gjennomfører «enestående endringer i alle aspekter av samfunnet».
I løpet av det siste tiåret har vi sett investorer bli stadig mer bekymret for hvordan og hvor pengene deres blir investert og effekten av disse investeringene på klimaet.
Grafen under viser årlig CO2-utslipp fra $1 million dollar investert i verdensindeksen og norsk børsindeks mot aktiviteter som å kjøre bil.
I tillegg til klimautslipp er det blitt mer og mer vanlig å rapportere ESG-kvalitet på investeringer. ESG står for miljømessige, sosiale forhold og eierstyring (Environmental, Social and Governance).
Er bedriften gode på å håndtere sitt klimagassutslipp eller vannforbruk? Leverer den innovative miljøvennlige produkter?
Har arbeiderne anstendig lønn og gode arbeidsforhold? Bryter bedriften menneskerettigheter? Hva med bedriftens leverandørkjede?
Hvordan er strukturen og maktbalansen i bedriftsledelsen? Hvordan er styret satt sammen? Er lederlønningene anstendige?
Det er mulig å redusere dette avtrykket ved å ta i bruk aktive forvaltere som investerer mer bærekraftig. Fler og fler innser at selskaper som er dyktige på bærekraft er bedre posisjonert for å tjene penger i en verden som endrer seg i tråd med FNs bærekraftsmål og Parisavtalen. Selskaper med god ESG-score har også typisk vist seg å være bedre styrt og mer veldrevne enn gjennomsnittet
Det finnes også mange tematiske bærekraftsfond om man ønsker å investere for å påvirke mer spesifikke utfordringer. Dette er fond som tar sikte på å investere i selskaper som leverer løsninger til globale bærekraftsutfordringer som f.eks. vanntilgang og teknologi, fornybar energi, lavutslippstransport, m.m.
Har du en samlet oversikt (rapport) over alle dine investeringer?
Vår erfaring er at mange synes det er krevende å holde oversikt over sine finansielle eiendeler. De får ikke god løpende rapportering av sin totalportefølje.
De fleste har gjort investeringer hos ulike tilbydere tidligere, kanskje man har flere bankforbindelser og investeringer i eiendom og lignende. Det er lett å miste oversikten over investeringene når informasjon må hentes fra flere ulike steder med varierende rapporteringsfrekvens.
Mange banker tilrettelegger nå for at man enkelt kan legge til bankkontoer fra andre banker i nettbanken eller i mobilappen. Det er derimot ikke like lett å samle informasjonen om alle investeringer ett sted. God løpende oversikt over din totalportefølje er viktig for å kunne vurdere hele risikobildet og sikre at forvaltningen skjer i tråd med planen som er lagt. Derfor har vi utviklet rapporteringsløsninger som har mulighet til å rapportere på samtlige av våre kunders investeringer – både porteføljen de har i samarbeid med Formuesforvaltning og de investeringer kunder har gjort i samarbeid med en annen part.
Transaksjonshonorar, tegningsgebyr, suksesshonorar, driftskostnader, innløsingshonorar. listen på ulike kostnader investorer har blitt belastet vitende eller uvitende er lang. Det har lenge vært et problem i finansbransjen at kostnader har blitt bortgjemt og skjult.
Regelverk for bransjen som tredde i kraft i 2018 krever nå full transparens for både uavhengige og ikke-uavhengige aktører. Du har krav på full oversikt over alle kostnader.
Før det ytes investeringsrådgivning skal det oppgis om investeringsråd gis uavhengig eller ikke-uavhengig grunnlag og forklare hvorfor. Ikke-uavhengig rådgivning er ofte grunnet i at det er en økonomisk interesse, der foretaket tjener penger på å anbefale selskapets egne produkter fremfor andre.
Du skal få presentert estimat på kostnader i alle nivåer i forkant av en investeringsbeslutning – også kostnader til andre parter enn den du forholder deg til, f.eks. en investeringsrådgiver.
Du har krav på rapportering av påløpte kostnader i alle nivåer.
En tredjedel av verdens formuer kontrolleres i dag av kvinner. Andelen forventes å øke betydelig de kommende årene. Vi har spurt 400 formuende skandinaviske kvinner hva de ønsker å oppnå med sin kapital, hva som er viktig når de investerer, og hva formuene betyr for dem.
Les merOppblomstringen av børsskall, såkalte SPACs, har både positive og negative konsekvenser for private equity-bransjen.
Les merKina har ledet an i den globale økonomiske gjeninnhentingen etter resesjonen i 2020. Med effektive og strenge tiltak kunne Kina raskt gjenåpne industriell aktivitet, mens store deler av verden var stengt ned. Det har bidratt til at Kina har kommet ut av koronakrisen i en relativt sterkere posisjon.
Les merMens aksjer nå generelt er dyrere enn før koronakrisen, er vi uenige med dem som advarer om en markedskollaps for aksjer. På «bottom up»-basis ser mange aksjer og sektorer fortsatt billig ut, både absolutt og relativt til andre aktivaklasser. Vårt syn er at den generelle selskapsinntjeningen nå går inn i en flerårig oppgangsfase, skriver to forvaltere i Lansdowne Energy Dynamics (LED).
Les merInvestorer som passivt investerer i rentemarkedet, for eksempel gjennom indeksfond, utsetter seg i mange tilfeller for stadig større risiko. Dette skyldes at markedet er overøst med obligasjoner med høy følsomhet for renteøkning, eller såkalt høy durasjon.
Les merI januar ble avkastningen fra risikofylte investeringer rundt null, både globalt og i Norge. Rapporteringssesongen starter nå for fullt, og selskapsresultatene blir sammen med utviklingen rundt Covid-19 avgjørende for utviklingen videre.
Les merI løpet av de seneste årene har vi vært vitne til et par trender som har rystet eiendomsmarkedet inn i sine grunnvoller.
Les merI kjølvannet av Joe Bidens valgseier i november i fjor har de amerikanske aksjeindeksene Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 steget til nye rekorder. Oppgangen er den nest høyeste noen gang i perioden fra valg til innsettelsen av en nyvalgt president.
Les merBorte bra, men hjemme best i aksjemarkedene? Neppe, hvis man jakter høyest mulig risikojustert avkastning.
Les merUansett hvor i livet du befinner deg, vil du finne riktig støtte for dine behov hos oss.
Noen ganger kan det føles som man ikke investerer smart nok. Vi hjelper deg med å evaluere din posisjon og gir deg tips tilpasset dine behov.
Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.
Fyll ut kontaktskjemaet, så kontakter vi deg